It’s still not enough

Hallo lieve allemaal,

Hierbij weer een update vanuit het inmiddels(gelukkig) minder warme Zambia, waar vandaag de eerste hevige regenbui is gevallen.

Om weer te beginnen met een update over de Malota school. Eigenlijk was deze week in het kader van de toiletten een grote teleurstelling. Maandag hebben we een gesprek gehad met de aannemer die een begroting zou maken. De eerste begroting die rond de 2500,00 euro lag was bij lange na niet het juiste bedrag. De begroting kwam uit op 40 miljoen kwacha's dat is ongeveer 5880,00 euro!

Surprised
Deze begroting leek een beetje uit de hand geschud en was niet bepaald specifiek. Na goed doornemen van de begroting bleken er nog heel veel dingen niet eens bij in te zitten!
Undecided
Een grote teleurstelling eigenlijk. Na een lang gesprek hebben we de aannemer de boodschap gegeven dat er toch wel ergens iets moet zijn wat goedkoper moet kunnen. En ik wilde graag alle geplande uitgaven precies op papier hebben. Deze zou hij dinsdag weer bij ons afleveren. Maarja de Zambiaanse manier van werken, na veel smoesjes en uiteindelijk naar veel overleg is er vandaag(zondag) een overeenkomt en contract getekend.

Met alle afspraken op papier en de precieze einddatum dat het project af moet zijn. Morgen 7-11-2011 zal het project van start gaan in verschillende fases. Zodat we per fase kunnen bekijken of we tevreden zijn met het resultaat. Zo niet kunnen we het contract per direct opzeggen.
De geplande datum dat het af is 2 december, één dag voordat ik zal vertrekken. Als echte Nederlander hebben we in het contract ook een boete clausule opgelegd, voor als hij niet op de afgesproken tijd het gebouw oplevert. Hier in Zambia doen ze daar niet aan, maar dan had hij maar niet met een muzungu in zee moeten gaan!

Wink

Dus gelukkig zit er nu schot in de zaak, al is het totale eindbedrag om het volledige project af te ronden uitgekomen op 27. 371,000 kwacha's. Wat ongeveer uitkomt op € 4000,00 euro.

Het totale bedrag wat we tot nu toe hebben is nog steeds € 2992.82 euro. Dus dat betekend dat we nog € 1000,00 euro te kort komen om het project af te ronden.
Dus bij deze wil ik weer een beroep doen op jullie, lieve allemaal ik weet zeker dat dit moet gaan lukken.
317577808 t.a.v. W.M.C. Bol onder vermelding van Malota school project.
Ik houd jullie weer verder op de hoogte van alles, met hopelijk foto's van de bouw!!

De update verder van deze week,
Maandag samen met mama naar het dorp geweest om leuke souvenirs te shoppen. Verder had ik dus een gesprek met de aannemer. 's avonds zijn we samen uit eten geweest bij Amadillos om onze laatste avond samen door te brengen.
Toen was het dinsdag toch echt tijd om afscheid te nemen van mama. Het was toch wel weer ff slikken om haar door de deuren weer weg te zien gaan. Maar wat hebben we het gezellig gehad.
Samen met Kennedy reden we weer terug van het vliegveld. De volgende keer dat ik op het vliegveld zal komen is om zelf te vertrekken. Gelukkig duurt het nog bijna een maand, en wil ik er nog niet aan denken!

Woensdag was het weer tijd om te beginnen in het ziekenhuis. Ik was erg benieuwd hoe het op de afdeling zou zijn. Maar er was verder eigenlijk niks veranderd, nog steeds het zelfde, ongeorganiseerd, vies en met veel te veel patiënten. Maar gelukkig waren er deze week studenten die de verpleegkundigen konden helpen.
Woensdag was het relatief rustig omdat we met 3 verpleegkundigen, met mij 4 en 4 studenten waren. Het was vooral weer even inkomen.

Donderdag en vrijdag had ik mijn eigen kant met patiënten, ward 2. Samen met de Clinical Officer, 's ochtends de rondes gelopen en dat voelde eigenlijk wel goed. De clinical officer legde heel veel uit en de samenwerking was erg fijn.
Al moest ik wel allemaal achter uitslagen aan blijven rennen omdat het zo ongeregeld is. Je hebt geen idee of degene die gister heeft gewerkt wel alle orders van de arts heeft gedaan.
Vrijdag heb ik zelf niet eens echt pauze gehad omdat het veel te druk was en de verpleegkundige van de avond dienst niet op tijd kwam voor de dienst. Dat gebeurt hier overigens erg vaak, je kunt gewoon altijd te laat komen op je werk zonder dat daar consequenties aan zitten.
Verder zijn Just a minute, I'll be comming veel gebruikte zinnen die betekenen dat iemand ongeveer een half uur tot een uur weg is!

Tongue out

Vrijdag avond ben ik eerst met vrienden wat gaan drinken en daarna naar Jollyboys om met de Noorse meiden rond te hangen. Waarmee we later met een grote groep naar Limpo's een andere club gingen. Waar dansers uit Botswana een traditionele dans aan het opvoeren waren. De mannen echt alleen verhult in een klein lapje stof!

Tongue out
Maar het was wel leuk om naar te kijken!
Wink

Nadat al aardig laat begon te worden wilde de meiden nog naar een nachtclub om te gaan dansen. Zelf had ik erg last van mijn keel, verkouden en hoofdpijn en mijn verstandige ik besloot dat het voor vanavond wel genoeg was geweest.

Zaterdagochtend lekker rustig aan gedaan, en 's middag naar Taonga, een club aan de Zambesi om te relaxen en naar de prachtige zonsondergang te kijken.
'S avonds zou ik weer de Noorse meiden Lena, Kari, Marianne en Ingrid ontmoeten. Na een kleine zoektocht door Livingstone omdat de meiden nog geen leuke plek hadden gevonden om te blijven hangen. Had ik ze eindelijk gevonden en zijn we naar Chez ntemba, een discotheek, geweest om natuurlijk te dansen. Het was een erg gezellige avond met veel dansen met de afrikaanse mannen.

Zondag heerlijk uitgeslapen en het vaste ritueel van de was doen enz. Verder is vandaag Loes, een nieuwe Nederlandse vrijwilliger die hier in een weeshuis zal gaan werken vandaag aangekomen.
Aankomende week zal ik beginnen op de female medical ward. Hier zullen vooral volwassenen met malaria en algemene ziektes opgenomen worden. Ik ben benieuwd hoe met het hier weer zal bevallen.

Deze week helaas weinig foto's bij het verhaal!

Tot volgende week!
Liefs Mariska

Anne

Hey Maris,

Balen van die aannemer! Hopelijk komt het allemaal goed met het geld!
Geniet nog even van je laatste weekjes

Liefs

Marieke

Hey Muzungu.....
Goed geregeld dat je toch nog wat van de prijs af hebt gekregen, jammer dat je uiteindelijk wel veel meer moet betalen......
Geniet van je laatste maand!!!!
Liefs Marieke